Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Pokémoni se uplatňují ve výzkumu rozeznávání tváří

 |  3. 5. 2013
 |  Vesmír 92, 257, 2013/5

Asi leckterý rodič potomků mezi 2 a 20 lety trpí pokémonovou agresivitou, která se projevuje jen obtížně potlačitelnou chutí zapálit televizi, kdykoliv v ní poskakují fantaskní postavičky v nakašírovaných soubojích. Přesto se pokémoni mohou uplatnit v zajímavém výzkumu, jako se to stalo nedávno při studiu mechanismu rozeznávání tváří.

Podle všeho jsme vybaveni velmi citlivým a výkonným neurologickým systémem, který během pár milisekund rozezná tváře jiných osob a také přečte jejich výraz. Není to nic divného, tahle schopnost vždy byla poměrně klíčová pro naše přežití, a proto ji intenzivně tvaroval přírodní výběr. Podle převládající teorie máme v mozkové kůře speciální modul na rozeznávání tváří, který nemá na starost nic jiného. Tomu oponuje představa, že rozeznávání tváří je sice velmi významné, ale mozek ho provádí v rámci obecnějšího systému pro rozeznávání objektů a časem se tváře učí lépe a lépe. Problém je v tom, že se velmi rychle stáváme natolik dobrými rozeznávači obličejů, že v mozku nepoznáme, jak to celé funguje.

Proto se skvělými dobrovolníky pro výzkum rozeznávání tváří staly děti se zálibou v pokémonech. Ještě nejsou tak dobré v rozeznávání obličejů, ale v pokémonech se vyznají tak, že to hraničí s patologickou posedlostí. Karin a Tom Jamesovi z Indiana University posadili 10 malých expertů na pokémony a 13 nezkušených dětí na funkční magnetickou rezonanci a sledovali jejich reakce na lidské obličeje, pokémony a také digimony, v nichž se žádné dítě příliš neorientovalo.

A jak to dopadlo? Malí experti na pokémony rozeznávali své příšerky se zároveň probíhající výraznou aktivitou oblasti mozku, kde se čtou tváře, zatímco u nezkušených dětí nic podobného neproběhlo. Dotyčná oblast mozku očividně nasává zkušenost jako houba, ať už to jsou tváře známých anebo bojující potvory z jiných světů.

NeuroImage 67, 182–192, 2013; Indiana University News 5. 12. 2012

 

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Psychologie a psychiatrie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Stanislav Mihulka

RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D., (*1973) je šéfredaktorem popularizačního webu Osel.cz. Vystudovaný biolog, kterému učarovala popularizace vědy, taje astrofyziky a magie výchovy tří nespoutaných potomků. Ve službách Slezské univerzity v Opavě popularizuje vědu.
Mihulka Stanislav

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...