Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Vepsáno do půdy

 |  4. 4. 2013
 |  Vesmír 92, 228, 2013/4

V posledních dvou desetiletích se v pedologických vědách mimo jiné výrazně rozvíjejí dvě speciální vědní disciplíny – pedoarcheologie a forenzní pedologie.

I pan rada Vacátko se může mýlit aneb Forenzní pedologie

Ve známém filmu Partie krásného dragouna pan rada Vacátko říká: „Otisk prstu. To je důkaz, ale taková stopa v blátě, to je prd.“ Dnes by se pan rada divil. Stopu v půdě lze použít jako důkaz i v těch nejzávažnějších případech a není to žádná novinka. Už slavný Sherlock Holmes při řešení jednoho ze svých případů užil barvu půdy jako důkaz. Dnes se sice využívá jiných vlastností půdy, které jsou zjišťovány různými metodami za použití moderních přístrojů, ale stále se vychází z principu, že specifické půdní charakteristiky se liší i na poměrně malém prostoru.

Představme si, že policie je zavolána k vraždě. Oběť byla usmrcena ve svém domě, který se nachází na okraji vesnice v blízkosti lesa. Podezřelý byl o několik málo hodin později zadržen policií. V domě se však nenašel žádný otisk prstů a ani další zajištěné stopy nespojily místo činu s údajným pachatelem, který tvrdil, že v domě nikdy nebyl. Tak, pane Vacátko, co nyní?

Před domem však byly identifikovány otisky pneumatik a několik otisků podrážek v blátě. Policie zadržela pachatelovo auto a při domovní prohlídce nalezla obuv a kalhoty od bláta, které bylo nalezeno i uvnitř vozu na koberečku pod sedadlem řidiče. K případu byl přivolán soudní znalec z oboru pedologie, který zjišťoval zrnitostní, mineralogické a chemické složení půdy. Ve spolupráci s mikrobiologem porovnal profil DNA půdních bakterií ve stopách na místě činu s profilem DNA z bláta ulpělého na podrážkách bot a v automobilu zadrženého. Po provedení potřebných analýz a složitém statistickém vyhodnocení výsledků předložil soudní znalec policii závěrečnou zprávu. V ní bylo uvedeno, že zrnitostní a chemický rozbor neprokázaly, že podezřelý muž byl na místě činu, ale výsledky mineralogického složení a profilu DNA bakterií byly ze zadrženého oblečení a ze stop po pneumatikách a z otisků bot statisticky shodné. Závěr tedy zní, že zadržený mohl být na místě činu. Jak s touto informací policie, a zejména soudy naloží, již není věcí odborníka z oboru půdoznalství. Ten svůj úkol splnil v okamžiku, kdy odpověděl na otázky jemu zadané.

Nyní vidíte 18 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Pedologie

O autorovi

Jan Hladký

Ing. Jan Hladký (*1983) vystudoval agroekologii na Agronomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně a od roku 2009 působí jako doktorand na Ústavu agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin AF MENDELU v Brně. Zde se věnuje pedoarcheologii.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...