Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Transplantace obezity?

Jak je střevní mikroflóra spojená s obezitou, diabetem nebo aterosklerózou
 |  4. 4. 2013
 |  Vesmír 92, 202, 2013/4

Velmi dynamické a komplexní složení společenstev mikroorganismů v našich střevech, kde kromě bakterií vegetují také archea,1) viry a nejrůznější prvoci, závisí na mnoha faktorech, jako jsou věk, složení potravy, stav imunitního systému a fyziologické vyladění organismu.

A naopak – mikrobiální společenstvo, kterého je v nás asi kilogram, ovlivňuje svého hostitele, jde o velmi úzký vztah symbiózy sensu stricto (tedy mutualismus2)). Rozplétání změti nejrůznějších vztahů a jejich proměnných v temnotách našich útrob je úkol nadmíru nesnadný. Světlo na ně zatím více méně spoře vrhá použití dnes dostupných molekulárních metod metagenomiky,3) imunologie a fyziologie.

Prostředí střevní mikroflóry je důležitým faktorem přispívajícím k účinnosti látkové a energetické přeměny v lidském těle. Studie, které prezentuje švédský vědec Frederik Bäckhed, ukazují, že obézní jedinci (testy prováděl na laboratorních myších) mají velmi odlišnou střevní mikroflóru než ostatní s váhou v normě. A vedle toho myši úplně zbavené veškerých mikrobů nikdy nepropadly obezitě, i přes vyšší přísun potravy. Když se těmto myším, zcela bakterií prostým, implantují bakterie, dojde k relativnímu zvýšení jejich tělesného tuku. Přispívá tedy střevní mikroflóra ke vzniku obezity? A bude možné díky mikrobiální manipulaci v lidském střevě působit terapeuticky nebo i preventivně proti vzniku obezity?

Podezření, že obezita může být podmíněna nějakým infekčním agens, vznikla již v osmdesátých letech 20. století, kdy se to poprvé prokázalo u ptačího viru v Indii. Ten u kuřat způsoboval symptomy typické i pro obézní lidi – kromě zvýšené hladiny cholesterolu a triglyceridů, která byla naopak nižší. Další výzkum ukázal, že obézní lidé mají často protilátky proti tomuto nebo jemu příbuzným virům (např. adenovirus Ad-36) a u nich je také snížená hladina cholesterolu.4)

Nyní vidíte 14 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Mikrobiologie

O autorovi

Jana Pilátová

Bc. Jana Pilátová (*1990) studuje protistologii na Přírodovědecké fakultě UK v Praze, kde se zabývá sladkovodními i mořskými mikroskopickými řasami a jejich metabolismem.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...