Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Slizečka porcelánová

 |  4. 4. 2013
 |  Vesmír 92, 186, 2013/4

Až uvidíte v lese růst houbu, která vypadá jako z porcelánu, určitě je to slizečka porcelánová (Oudemansiella mucida).

Nemůžete si ji splést. Je věrná svému jménu: vypadá jak průsvitný porcelán a na omak je opravdu slizká. Tato nepříliš hojná lupenatá houba z čeledi pečárkotvarých (Agaricales) roste v ČR ve starých lesních porostech, nejčastěji přírodních rezervacích, a mnoho návštěvníků lesa ji nikdy nevidělo.

I když je jedlá, skalní houbaři o ni pro její malou masitost nejeví zájem. Ti, co sbírají houby proto, aby z nich připravili něco jedlého, mají na výběr chutnější druhy. Zato ti, kteří hledají houby proto, aby je vyfotili, mohou se při jejím zhlédnutí zbláznit radostí. Je vděčným objektem pro profesionální i amatérské fotografy. Při správném počasí a osvětlení je tato houba pro fotografa přímo božským darem. Je totiž v protisvětle průsvitná, něco jako medúza. Za dobrého osvětlení, především když svítí na plodnici přímé slunce, lze pořídit naprosto neopakovatelné snímky. Slizečka je čistě bílá, ale u nás jsou běžnější plodnice, které jsou nahnědlé nebo našedlé.

Nyní vidíte 36 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Mykologie
RUBRIKA: Glosy

O autorech

Jiří Patočka

Václav Burle

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...