Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

NASA spřádá plány na přivlečení asteroidu k Měsíci

 |  4. 4. 2013
 |  Vesmír 92, 227, 2013/4

NASA poslední dobou přešlapuje na místě, a pokud chce ještě v budoucnu hrát významnější roli v průzkumu vesmíru, měla by se rychle vzpamatovat. Jednou z příležitostí by mohl být pozoruhodný projekt ulovení a přitažení asteroidu k Měsíci. Nedávno to potvrdili vědci z kalifornského Keckova institutu pro vesmírná studia, kteří takový koncept rozpracovali. NASA podle všeho zamýšlí chytit malý asteroid a umístit ho na vysokou oběžnou dráhu kolem Měsíce. Říká se, že by taková mise měla stát kolem 2,6 miliardy dolarů, tedy o něco více, než na kolik přišel projekt Curiosity. Podle velmi předběžných odhadů by se lov na asteroid mohl odehrát někdy ve dvacátých letech tohoto století.

Jedním z nejpravděpodobnějších cílů takové mise je asteroid 1999 AO10 z Atenovy skupiny planetek. Těch je známo několik set a při oběhu kolem Slunce kříží oběžnou dráhu Země. Asteroid 1999 AO10 o délce 7 metrů je docela dobře dosažitelný a také prý cenný pro vědce. I tak by výprava k němu zabrala zhruba půl roku a astronauti by museli čelit celé řadě rizik, včetně dlouhodobého vlivu kosmického záření a velké vzdálenosti od případné záchrany. Na druhou stranu, dobývání vesmíru si prostě žádá své a řada rizik číhá na pozemšťany i doma v posteli.

Zatím to každopádně vypadá, že přednost dostane robotická sonda, která přivleče vybraný asteroid k Měsíci. Tam by pak byl po ruce pro případné další mise. Odborníci z Keckova institutu si představují relativně pomalu letící kosmickou loď poháněnou iontovým motorem, která by dostihla několikametrový a několika set tunový asteroid, zběžně by ho prostudovala a pak by ho chytila do pytle o rozměrech cca 10×15 metrů. Pak by si to i s úlovkem namířila k Měsíci, ne ale právě oslnivou rychlostí. Trvalo by jí to prý 6–10 let.

Upřímně řečeno, v době intenzivního objevování stovek podivuhodných hvězdných systémů v okolním vesmíru, které podle všeho jenom čekají, až je navštívíme, je avízovaný plán hlemýždím tempem ulovit pro příští generaci jeden malý kámen poněkud málo heroický. Alespoň by si ale na něm NASA mohla vyzkoušet řadu nových technologií.

New Scientist 2. 1. 2013

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Astronomie a kosmologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Stanislav Mihulka

RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D., (*1973) je šéfredaktorem popularizačního webu Osel.cz. Vystudovaný biolog, kterému učarovala popularizace vědy, taje astrofyziky a magie výchovy tří nespoutaných potomků. Ve službách Slezské univerzity v Opavě popularizuje vědu.
Mihulka Stanislav

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...