Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Molekulární robot inspirovaný ribozomem

 |  4. 4. 2013
 |  Vesmír 92, 192, 2013/4

Ribozomy jsou neobyčejně produktivní továrny na proteiny, které vyrábějí podle předpisu v mRNA. Jejich výkon vytváří složitá souhra ribozymů, tedy enzymaticky aktivních ribozomálních RNA a desítek obslužných proteinů. Dave Leigh z Manchesterské univerzity nedávno vedl tým, který vyvinul relativně jednoduchou molekulární výrobnu proteinů o velikosti tak jedné desetiny běžného ribozomu.

Není to zatím ani zdaleka důstojná náhrada ribozomu, pracuje strašlivě pomalu a zvládne jenom kratičké peptidy s pár aminokyselinami. Důležité však je, že se to povedlo a že takový molekulární stroj funguje. Leighův robot využívá rotaxan, velkou prstencovou molekulu, která je navlečená na jiné, lineární molekule, sloužící jako náprava. Významnou roli ve fungování systému hraje i aminokyselina cystein, obsahující thiolovou skupinu se sírou.

Kdyby někdo spustil 1018 Leighových strojů najednou, zvládly by vyrobit desítky miligramů požadovaného peptidu. Problém je v tom, že jednu aminokyselinu připojí za zhruba 12 hodin. Ribozom jich obvykle zvládne 15–20 za sekundu. Nemluvě o tom, že vyrobí prakticky jakýkoliv protein podle předpisu, zatímco Leighův stroj potřebuje předem připravit aminokyseliny ve správném pořadí pro konkrétní peptid. Co se týče výroby bílkovin, jsme stále ještě v době kamenné.

Nature 493, 274, 2013

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Molekulární biologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Stanislav Mihulka

RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D., (*1973) je šéfredaktorem popularizačního webu Osel.cz. Vystudovaný biolog, kterému učarovala popularizace vědy, taje astrofyziky a magie výchovy tří nespoutaných potomků. Ve službách Slezské univerzity v Opavě popularizuje vědu.
Mihulka Stanislav

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...