Aktuální číslo:

2024/6

Téma měsíce:

Éčka

Obálka čísla

Naši předkové začali jíst trávu již před 3,5 milionu let

 |  7. 3. 2013
 |  Vesmír 92, 127, 2013/3

Naši předkové začali jíst trávu o půl milionu let dříve, než jsme se domnívali, brzy poté, co začali opouštět stromy. U časných hominidů, kteří žili před 3 až 3,5 milionu let, více než polovinu potravy tvořily trávy. Na rozdíl od svých předchůdců, kteří dávali přednost ovoci a hmyzu, časní hominidé trávili stále více času v savanách a zde také nacházeli svou obživu. K tomuto závěru došla profesorka archeologie Julie Lee-Thorpová z Univerzity v Oxfordu. Našla totiž v kosterních zbytcích hominida Australopithecus bahrelghazali, který žil na savanách v blízkosti jezera Čad v Africe, zvýšené množství izotopu uhlíku 13C. To je typické pro zvířata, která konzumují hodně trávy. Australopithecus bahrelghazali pravděpodobně pojídal spíše hlízy a kořínky trav než jejich ostré listy. To mu umožnilo opustit lesnatý domov předků a osídlit savanu.

PNAS, DOI: 10.1073/pnas.1204209109

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Paleontologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Patočka

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., (*1939) vystudoval chemii a fyziku na PřF MU v Brně. Je profesorem toxikologie na Zdravotněsociální fakultě JU v Českých Budějovicích a emeritním profesorem Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Je autorem knih Vojenská toxikologie (2004), Nutricní toxikologie (2008), spoluautor knih Doba jedová 1 a 2 (2011, 2012) a dalších.

Doporučujeme

Genová terapie ALS : jsme na začátku naděje

Genová terapie ALS : jsme na začátku naděje

Je to krutá a zatím nevyléčitelná nemoc. Amyotrofická laterální skleróza. Americká léková agentura FDA však nedávno schválila pro medicínskou...
(Ne)umělá sladidla

(Ne)umělá sladidla uzamčeno

Adam Obr  |  3. 6. 2024
Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...
Příběhy řasových éček

Příběhy řasových éček

Richard Lhotský  |  3. 6. 2024
Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...