Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Původ lebeční asymetrie kytovců

 |  7. 2. 2013
 |  Vesmír 92, 69, 2013/2

Kytovcům příbuzní sudokopytníci a velryby (= kosticovci) mají symetrickou lebku, ozubení kytovci (např. kosatka, delfíni, sviňuchy) ji mají naopak výrazně asymetrickou. Důvody pro tuto nesouměrnost se hledaly buď v dokonalé sluchové orientaci (mimochodem asymetrii „uší“ mají třeba také sovy, které jsou schopny zachytit sebemenší šelest), nebo v účinnějším chytání větší kořisti.

Protože kytovci mají z obratlovců nejkompletnější fosilní záznam, lze u nich určit přesnou postupnost morfologických změn. Díky tomu víme, že asymetrie lebky šla ruku v ruce zprvu (v eocénu) s evolucí sluchového aparátu a později (v oligocénu) s efektivní echolokací. Dále víme, že předci kytovců měli lebku symetrickou, ale záhy si ji změnili prakytovci, přičemž ozubení její asymetrii dále posílili a kosticovci o ni druhotně přišli. Ačkoliv tzv. Dollovo „pravidlo“ hovoří o nevratnosti evolučních změn, při rekonstrukci evoluce u celé řady organismů vidíme, že jeho platnost bývá omezená.

DOI: 10.1073/pnas.1108927108, 2011

 

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zoologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jan Robovský

RNDr. Jan Robovský, Ph.D., (*1980) se na Přírodovědecké falkultě JU věnuje evoluci savců a jejich ochraně. Od roku 2011 je externím vědeckým pracovníkem Zoo Liberec.
Robovský Jan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...