Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Jak žil obří baleárský plch?

 |  7. 2. 2013
 |  Vesmír 92, 67, 2013/2

Na řadě ostrovů můžeme pozorovat, že se zde velká zvířata zmenšují (často jim nic jiného nezbylo, pokud chtěla přežít, typicky se tak dělo u chobotnatců), menší druhy se naopak zvětšují. Pro ilustraci stačí navštívit středomořské ostrovy – třeba Baleáry, jejichž osobití endemičtí savci bohužel nepřežili do současnosti. Známe odtud třeba zvláštního „prakamzíka“ rodu Myotragus, který měl v kohoutku jen 50 cm, zkrácené nohy, zmenšený počet zubů a výrazně zmenšenou mozkovou kapacitu, což mu zřejmě umožnila nepřítomnost predátorů. Pod nohama mu pobíhal naopak zvětšený plch rodu Hypnomys, o jehož velikosti a pohybových schopnostech se vedly diskuse.

Nejnovější pečlivé zhodnocení celých koster naznačuje hmotnost kolem 200–300 g, celkově robustnější konstituci a pozemní způsob života, ačkoliv si patrně udržoval i schopnost lezení po stromech. Byl také poměrně hrabavý, takže v nouzi mohl dolovat hlízy rostlin. V současnosti známe několik pozemních plchů (rody Myomimus, Selevinia), ale Hypnomys vznikl z okruhu plcha zahradního, který je štíhlý, má dlouhé končetiny a méně se zdržuje na zemi

PLoS ONE, 5/12, e15817, 2010

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zoologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jan Robovský

RNDr. Jan Robovský, Ph.D., (*1980) se na Přírodovědecké falkultě JU věnuje evoluci savců a jejich ochraně. Od roku 2011 je externím vědeckým pracovníkem Zoo Liberec.
Robovský Jan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...