Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Calycophyllum spruceanum, bič na bičíkovce?

 |  3. 10. 2013
 |  Vesmír 92, 562, 2013/10

Třetí nejrozšířenější parazitickou nemocí tropických a subtropických oblastí Jižní Ameriky je Chagasova choroba (Vesmír 91, 560, 2012/10). Uvádí se, že až 40 % tamních obyvatel trpí tímto onemocněním, které je provázeno horečkou, celkovou únavou, bolestmi hlavy, vyrážkou, nechutenstvím, průjmy a zvracením.

Původcem těchto problémů je bičíkovec Trypanosoma cruzi (trypanozoma americká, t. Chagasova), zástupce stejného rodu jako africká Trypanosoma gambiense (trypanozoma spavičná), jež je původcem nechvalně známé spavé nemoci.

V dnešní době se Chagasova choroba léčí syntetickými léčivy, která mají velice nebezpečné vedlejší účinky, a mnozí diskutují o jejich skutečné účinnosti. Pro většinu obyvatel Latinské Ameriky jsou navíc finančně nedostupná. Připomeňme, že zhruba 50 % dnes používaných léků má původ v biologicky aktivních látkách získaných z rostlin. Můžeme tedy říci, že ekosystémy bohaté na život jsou stále velmi důležitým zdrojem pro nás neznámých látek, které mají veliký potenciál nejen v medicíně.

Nyní vidíte 23 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Botanika

O autorech

Lukáš Huml

Jan Tauchen

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...