Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Žili na Cejlonu tygři?

 |  10. 1. 2013
 |  Vesmír 92, 7, 2013/1

Dnes na Cejlonu žije z velkých koček jen vzácný levhart cejlonský, kterého můžeme vidět i v několika českých zoologických zahradách, v nichž se díky zkušeným chovatelům pravidelně množí. Kvůli molekulární dataci diverzifikace levharta a tygra v Asii se uvažovalo, že nejprve dorazil na Cejlon při nějakém výraznějším poklesu hladiny světových oceánů levhart a mladší tygr už to nestihl. Morfologická zhodnocení několika zachovaných zubů a prstních článků z fosilních vrstev však ukazují, že na Cejlon se patrně dostal současně také tygr a lev. Lev označovaný jako Panthera leo sinhaleyus podle datací vyhynul zhruba před 37 tisíci lety, tedy před příchodem moderního typu člověka a možná i tygra, pro něhož je zatím datovaný jen jeden prstní článek na 16 500 let. Sám levhart je fosilně podchycen z vrstev starých 31 tisíc let. Pro přesnější scénáře evoluce těchto tří velkých koček na Cejlonu bude třeba více datovaného materiálu.

Raffles Bulletin of Zoology 12, 423–434, 2005

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zoologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jan Robovský

RNDr. Jan Robovský, Ph.D., (*1980) se na Přírodovědecké falkultě JU věnuje evoluci savců a jejich ochraně. Od roku 2011 je externím vědeckým pracovníkem Zoo Liberec.
Robovský Jan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...