Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Srdcem proti cukrovce

 |  10. 1. 2013
 |  Vesmír 92, 29, 2013/1

Diabetes 2. typu je jednou z nejrozšířenějších civilizačních chorob, běžně spojovaných se sedavým způsobem života, nevhodnou a v nadbytku přijímanou stravou. Jednou z cest jak vyvolat diabetes 2. typu, obezitu a srdeční selhání, je narušit funkci srdečního svalu.

Naše srdce se přizpůsobuje přijímané stravě a přizpůsobuje svůj metabolismus a expresi svých genů tak, aby bylo maximalizováno využití energie v případě jejího nedostatku. V této regulaci hrají významnou roli receptory hormonů produkovaných štítnou žlázou, receptory typu PPAR (receptory aktivované proliferátory peroxizomů), retinoidní receptor X a dále i všechny molekuly ovlivňující aktivitu a signální dráhy stimulované těmito receptory.

Nyní vidíte 24 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Glosy

O autorovi

Petr Heneberg

RNDr. Petr Heneberg, Ph.D., (*1980) vystudoval biologii na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. V Centru pro výzkum diabetu, metabolismu a výživy 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy se zabývá především výzkumem signalizačních kaskád a nádorovou biologií a vlivem změn životního prostředí na člověka a jiné organismy.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...