Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Nové inhibitory proteazomu proti rakovině

 |  10. 1. 2013
 |  Vesmír 92, 8, 2013/1

Ještě před deseti lety byla délka přežití léčených pacientů s mnohočetným myelomem jen tři až čtyři roky. Nyní se mohou dožít deseti i více let díky bortezomibu, který se objevil na americkém trhu v roce 2003. 

Tato látka inhibuje chymotrypsinovou aktivitu 20S proteazomu, což je enzymatický komplex, který degraduje nepotřebné bílkoviny označené ubikvitinem a jeho inhibice selektivně zabijí nádorové buňky. I přes výrazný pokrok v léčbě mnohočetného myelomu, za který vděčíme bortezomibu, který Millennium Pharmaceuticals prodává pod názvem Velcade, nemají pacienti s mnohočetným myelomem dobré vyhlídky ani v současnosti, neboť se vůči bortezomibu vyvíjí rezistence. Existuje však již řada účinnějších látek, a tak by se mohli zanedlouho dočkat nových léků. Prvním inhibitorem „druhé generace“ je carfilzomib, vyvinutý firmou Onyx Pharmaceuticals, kde se brzy očekává, že americká léková agentura povolí třetí fázi klinických testů. Také carfilzomib blokuje katalytickou aktivitu 20S proteazomu, ale na rozdíl od bortezomibu je selektivnější, což by vysvětlilo minimum vedlejších účinků.

Úspěch tohoto produktu předvídají i bankovní analytici. Ovšem Ping Dou z Wayne University v Detroitu namítá, že nejdříve je třeba prokázat bezpečnost přípravku. Poukazuje na to, že oproti bortezomibu se jedná o ireverzibilní inhibitor, což může zlepšit léčebnou odezvu, ale zároveň mít nepříznivé vedlejší účinky. Dodává, že obě látky jsou nestabilní a podávají se nitrožilně.

Společnost Millennium představila také výsledky první a druhé fáze klinických testů perorálního inhibitoru MLN-9708 s tím, že tato látka bude první svého druhu, která žádá o schválení třetí fáze klinických testů. Rovněž firma Onyx vyvíjí svou pilulku s označením ONX-0912. Dále jsou již známy látky „třetí generace“, které cílí na regulační podjednotku 19S místo katalytického jádra 20S. Tyto sloučeniny mají přinejmenším v buněčných experimentech obdobný terapeutický potenciál.

Nat. Med., 18, 7, 2012. doi: 10.1038/ nm0112-7a

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Molekulární biologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jindřich Sedláček

Mgr. Jindřich Sedláček (*1985) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UP v Olomouci. Pracuje v Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR, zároveň je doktorským studentem katedry genetiky a mikrobiologie PřF UK. Ve volném čase se věnuje ptáčkaření.
Sedláček Jindřich

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...