Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Kravské mléko ztratilo bílkovinu vyvolávající alergie

 |  10. 1. 2013
 |  Vesmír 92, 14, 2013/1

Genoví inženýři z novozélandské biotechnologické firmy AgResearch získali skot, jehož mléko postrádá bílkovinu beta-laktoglobulin.

Zatím si nikdo tohle mléko v mlékárně nekoupí. Potenciálními zákazníky by však mohli být výrobci náhradní výživy pro kojence. Výrazně by se tím snížilo riziko vzniku alergie na kravské mléko.

Hon na mléko nevyvolávající alergii

Kravské mléko používané k výrobě náhražek mateřského mléka obsahuje beta-laktoglobulin. Mateřské mléko však tuto bílkovinu postrádá. Imunitní systém kojenců proto někdy reaguje na beta-laktoglobulin skotu podrážděně. U dětí, které nebyly kojené, ale dostávaly náhradní výživu z kravského mléka, se pak vyvine alergická reakce. Po požití kravského mléka nebo mléčných výrobků trpí nevolností, průjmy a zvrací. Vědci se snažili cíleným zásahem do dědičné informace skotu vyblokovat gen pro beta-laktoglobulin a získat kravské mléko bez bílkoviny vyvolávající alergii. Dlouho se jim to však nedařilo, protože nedokázali na gen řádně zacílit.

Gen si můžeme představit jako originál dokumentace pro výrobu konkrétní bílkoviny. Podle instrukce genu se vytvářejí v jádru buňky molekuly ribonukleové kyseliny (RNA), které fungují podobně jako nakopírované dílenské výrobní výkresy. Jsou z jádra buňky posílány v mnoha výtiscích do ribozomů v cytoplazmě. Ribozomy fungují jako dílny, kde jsou z aminokyselin podle „výrobních výkresů“ RNA kompletovány bílkovinné molekuly.

Nyní vidíte 17 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie
RUBRIKA: Glosy

O autorovi

Jaroslav Petr

Prof. Ing. Jaroslav Petr, DrSc., (*1958) vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Praze. Ve Výzkumném ústavu živočišné výroby v Uhříněvsi se zabývá regulací zrání savčích oocytů a přednáší na České zemědělské univerzitě v Praze. Je členem redakční rady Vesmíru.
Petr Jaroslav

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...