Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Holubí mléko

Když ještě holoubatům teče mléko po bradě
 |  10. 1. 2013
 |  Vesmír 92, 44, 2013/1

Laktace specifická pro samice savců není pouze jejich výhradní doménou. Podobný fenomén je popsán také u některých druhů ptáků jako tzv. holubí mléko.

Je to víceméně populární název, nicméně současně oblíbený také ve vědeckém světě, kde se s ním setkáváme jako s označením pro produkt buněk epitelu volete holubů, ale také tučňáků nebo plameňáků. Zajímavý je na tom také fakt, že svým mláďatům dopřávají tuto vysokoenergetickou stravu složenou především z proteinů (60 %!) a tuků jak samice, tak samci – oba ji z volete vyvrátí přímo do zobáčků svých mladých.

Termín mléko je zde spíš básnickou metaforou popisující od mléka naprosto odlišnou substanci, co do jejího vzniku i složení. Nicméně oba procesy „laktace“ – ať už se jedná o sekreci mléka u savců nebo produkci exudátů ptačího volete –, jsou regulovány podobným mechanismem skrze hormon prolaktin.

Fyziologické mechanismy vzniku holubího mléka však stále nejsou plně vysvětleny. Laktace u obou rodičů začíná dva dny před líhnutím mláďat (po 16 dnech sezení na vejcích). Vole se při tom více než dvakrát zvětší a rozprostře se do dvou postranních laloků. Vzroste mocnost jeho stěny a na mukózní straně se začínají tvořit granulky holubího mléka tvarohovité konzistence, jež vzhledem i velikostí připomínají zrnka rýže.

Nyní vidíte 22 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ornitologie
RUBRIKA: Glosy

O autorovi

Jana Pilátová

Bc. Jana Pilátová (*1990) studuje protistologii na Přírodovědecké fakultě UK v Praze, kde se zabývá sladkovodními i mořskými mikroskopickými řasami a jejich metabolismem.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...