Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Santorini se probouzí

 |  7. 6. 2012
 |  Vesmír 91, 320, 2012/6

Vulkán Théra, který zhruba před třemi a půl tisíci let vytvořil dnešní řecký ostrov Santorini (Vesmír 73, 391, 1994/7), se po šedesátiletém období klidu opět probouzí k životu. Od počátku roku 2011 se hlavní kaldera vulkánu zvedá rychlostí 18 cm za rok – zřejmě v důsledku rozpínajícího se magmatu, které je uloženo asi 4 kilometry pod povrchem. Deformace kráteru naznačují obnovenou seismickou aktivitu. Podle seismologů by však mohlo dojít jen k menším erupcím, nikoli k obřímu výbuchu jako zhruba roku 1600 před Kr. Jiné vulkány stejného typu, které také začaly jevit známky aktivity, se dokonce vrátily k „normálu“, aniž by došlo k jakékoli erupci. (Geophys. Res. Lett. 39, L06309, 2012; DOI: 10.1029/2012GL051286)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Geologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Pavel Hošek

Mgr. Pavel Hošek (*1968) vystudoval parazitologii a entomologii na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Spolupracuje na projektu expedice LEMURIA, který mimo jiné vyústil do mnoha cest na Madagaskar. Zajímá se o vše, co s Madagaskarem souvisí. Z malgaštiny a dalších jazyků přeložil tradiční merinskou poezii (Dotek prolétajícího motýla, 2003) a madagaskarské mýty, legendy a pohádky (Rohatý král, 2003). Napsal také Dějiny Madagaskaru (2011).
Hošek Pavel

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...