Aktuální číslo:

2024/6

Téma měsíce:

Éčka

Obálka čísla

Dinosauří migrace

 |  7. 6. 2012
 |  Vesmír 91, 322, 2012/6

Sauropodní dinosauři byli největší obratlovci, kteří kdy chodili po suché zemi. Jako velcí rostlinožravci hráli důležitou úlohu v ekosystému, který obývali. V pozdní juře v Severní Americe obývali nížiny charakteristické klimatem s výraznými obdobími sucha. Obrovití herbivoři byli v těchto podmínkách opakovaně vystaveni stresu z nedostatku vody i rostlinné potravy. Proto je přítomnost sauropodů v těchto podmínkách poněkud nečekaná. Je možné, že za potravou a vodou migrovali podobně jako savci. Prozatím však pro toto tvrzení chyběly důkazy. Na základě porovnání poměru izotopů kyslíku (18O) ve sklovině plazů rodu Camarasaurus vůči izotopovému složení tehdejší půdy se nyní podařilo prokázat, že některé populace těchto zvířat sezonně migrovali na mnohasetkilometrové vzdálenosti. Podařilo se i rekonstruovat přibližnou trasu takové migrace. (Nature 480, 513, 2012/7378)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Paleontologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Pavel Hošek

Mgr. Pavel Hošek (*1968) vystudoval parazitologii a entomologii na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Spolupracuje na projektu expedice LEMURIA, který mimo jiné vyústil do mnoha cest na Madagaskar. Zajímá se o vše, co s Madagaskarem souvisí. Z malgaštiny a dalších jazyků přeložil tradiční merinskou poezii (Dotek prolétajícího motýla, 2003) a madagaskarské mýty, legendy a pohádky (Rohatý král, 2003). Napsal také Dějiny Madagaskaru (2011).
Hošek Pavel

Doporučujeme

Genová terapie ALS : jsme na začátku naděje

Genová terapie ALS : jsme na začátku naděje

Je to krutá a zatím nevyléčitelná nemoc. Amyotrofická laterální skleróza. Americká léková agentura FDA však nedávno schválila pro medicínskou...
(Ne)umělá sladidla

(Ne)umělá sladidla uzamčeno

Adam Obr  |  3. 6. 2024
Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...
Příběhy řasových éček

Příběhy řasových éček

Richard Lhotský  |  3. 6. 2024
Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...