Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Necitelní rypoši

 |  8. 3. 2012
 |  Vesmír 91, 130, 2012/3

Rypoši lysí (Heterocephalus glaber; Vesmír 76, 376, 1997/7) žijí v početných koloniích až 80 jedinců. Obývají hluboké podzemní nory, které se jen obtížně větrají. Koncentrace oxidu uhličitého je v nich proto obvykle dosti vysoká. Zřejmě právě z toho důvodu jsou rypoši pozoruhodně necitliví ke kyselinám, přestože mají receptory kyselosti spřaženy s receptory bolesti podobně jako jiní obratlovci. Receptor kyselosti je protonový kanál, který depolarizuje nervové vlákno. Rypoši mají zcela specifickou variantu sodíkového kanálu ve svých nocireceptorech (receptorech bolesti) – místo aby nervový vzruch vyvolával, naopak ho inhibuje. A to právě vede k rypoší necitlivosti ke kyselému prostředí. (Science 334, 1557, 2011/6062)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zoologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Pavel Hošek

Mgr. Pavel Hošek (*1968) vystudoval parazitologii a entomologii na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Spolupracuje na projektu expedice LEMURIA, který mimo jiné vyústil do mnoha cest na Madagaskar. Zajímá se o vše, co s Madagaskarem souvisí. Z malgaštiny a dalších jazyků přeložil tradiční merinskou poezii (Dotek prolétajícího motýla, 2003) a madagaskarské mýty, legendy a pohádky (Rohatý král, 2003). Napsal také Dějiny Madagaskaru (2011).
Hošek Pavel

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...