Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Včely na transatlantické cestě

Ad Vesmír 91, 383, 2012/7
 |  4. 10. 2012
 |  Vesmír 91, 549, 2012/10

Prvá veta Jany Smrčkovej znie: Včely jsou blanokřídlou skupinou, která vznikala v návaznosti na diverzifikaci kvetoucích rostlin ve svrchní křídě nedlouho předtím, než se začala lámat Gondwana do velkých pevninských mas. Rozpad Gondwany začal niekedy v mladšej (svrchní) jure. Takže asi správne by to malo znieť „nedlouho potom“. Drobná chyba, ktorá sa podarila prekladateľovi veľkého popularizátora Richarda Dawkinsa v knihe Příběh předka. Za stranou 400 je obr. 19: Země ve svrchní kříde (správne jure), asi před 150 miliony let... Obrázok znázorňuje rozpad Pangei na Lauráziu a Gondwanu. Tieto obrázky si čitateľ môže pre jednotlivé geologické doby nájsť na adrese: www.scotese.com/newpage4.htm.

Odoberám časopis Vesmír nepretržite od roku 1954. Vtedy som začal chodiť na Strednú priemyselnú školu chemickú v Banskej Štiavnici a poštárik mi po krivolakých chodníčkoch okrem neho nosil ešte Pokroky matematiky, fyziky a astronómie a Říše hvězd. Skončil som chemickú fakultu (špecializácia: liečivá a petrochémia), nabiehal som v Slovnafte petrochémiu, robil projektanta a dnes som ako 72-ročný na dôchodku. Časopis mi bol stále nápomocný v poznaní, stále ho rád čítavam a držím mu palce v jeho zanietení roznášať toto posolstvo čitateľom.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Entomologie

O autorovi

Vladimír Krno

 

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...