Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Ochrana v kolektivu

 |  5. 5. 2011
 |  Vesmír 90, 257, 2011/5

Drobní planktonní bičíkovci rodu Alexandrium jsou pro mnohé organismy zdrojem potravy. Produkují ale toxin, jež sice není nebezpečný přímo pro drobné korýše, kteří jsou predátory bičíkovců, ale může způsobit vážné problémy dalším organismům v potravním řetězci. Ryby, které pozřou korýše s vysokými koncentracemi toxinu v těle, mohou onemocnět nebo uhynout. Zdá se tedy, že toxin alexandrií je sice nebezpečný pro mnohé organismy, ale svým nositelům v soutěži o přežití mnoho nepomáhá. Bičíkovci druhu Alexandrium tamarense proto vyvinuli zajímavou obranu před predátory. Vytvářejí řetízky, v nichž jsou jednotlivé buňky pospojovány do útvaru, který je příliš velký, než aby ho korýši dokázali pozřít. Tvorba větších objektů spolu se zpomaleným pohybem má i další efekt – drasticky snižuje početnost, takže kořist pro predátory téměř zmizí. (PNAS, doi: 10.1073/pnas.1011870108)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Pavel Hošek

Mgr. Pavel Hošek (*1968) vystudoval parazitologii a entomologii na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Spolupracuje na projektu expedice LEMURIA, který mimo jiné vyústil do mnoha cest na Madagaskar. Zajímá se o vše, co s Madagaskarem souvisí. Z malgaštiny a dalších jazyků přeložil tradiční merinskou poezii (Dotek prolétajícího motýla, 2003) a madagaskarské mýty, legendy a pohádky (Rohatý král, 2003). Napsal také Dějiny Madagaskaru (2011).
Hošek Pavel

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...