Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Ukládání těžkých kovů na Mount Everestu

 |  10. 2. 2011
 |  Vesmír 90, 68, 2011/2

I když na nebezpečné látky v životním prostředí narážíme velmi často, vždy znovu nás překvapí nález na neobvyklém místě. Takový je i nález arzenu a kadmia ve vzorcích sněhu a ledu z Mount Everestu. Nejvyšší koncentrace obou těžkých kovů byly objeveny ve výškách od 5000 do 7000 metrů nad mořem; u arzenu se pohybovaly mezi 12,3 a 23,6 mg/ kg, u kadmia mezi 5,2 a 6,8 mg/kg. Z ostatních těžkých kovů byl v nezanedbatelném množství nalezen chrom, kobalt, rtuť, olovo, mangan, nikl, měď a zinek. Na vině je pravděpodobně ovzduší znečištěné asijskými průmyslovými podniky. To jistě není příliš příznivá zpráva pro horolezce, neboť ze sněhu si připravují pitnou vodu.

Himálaj není pravděpodobně jediné pohoří, kde se ve velkých výškách ukládají rezidua těžkých kovů. Avšak dostupných informací o znečištění v jiných vysokých horách je jen velmi málo, protože získat vzorky je mimořádně obtížné. (Soil Survey Horizons 51, 72, 2010)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ekologie a životní prostředí
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Patočka

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., (*1939) vystudoval chemii a fyziku na PřF MU v Brně. Je profesorem toxikologie na Zdravotněsociální fakultě JU v Českých Budějovicích a emeritním profesorem Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Je autorem knih Vojenská toxikologie (2004), Nutricní toxikologie (2008), spoluautor knih Doba jedová 1 a 2 (2011, 2012) a dalších.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...