Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Uhlíkové nanotuby z plastových sáčků

 |  11. 2. 2010
 |  Vesmír 89, 77, 2010/2

Uhlíkové nanotuby dnes patří mezi nejstudovanější nanomateriály. Za svou popularitu vděčí svým neobvyklým vlastnostem i možnostem využití v mnoha oblastech života (viz Vesmír 87, 846, 2008/12). Jejich výroba není levná, a proto se hledají cesty jak ji zefektivnit.

Se zajímavou technologií přípravy vícevrstevných uhlíkových nanotub přišli Vilas Ganpot Pol a Pappanan Thiyagarajan z Argonne National Laboratory v Illinois. Jako zdroj uhlíku použili polyetylenové sáčky, které v lepším případě končívají v odpadu, v horším se povalují v přírodě, která je neumí likvidovat. Když po dvě hodiny zahřívali polyetylen s octanem kobaltnatým na 700 °C, úplně se rozložil, a když pak směs pomalu ochlazovali, začaly při teplotě 600 °C na částicích kobaltového katalyzátoru narůstat mnohovrstevné uhlíkové nanotuby. Takto připravené nanotuby s příměsí kobaltu byly bez jakékoliv úpravy použity jako anodový materiál v lithiových bateriích, které oproti normálním vykazovaly vyšší kapacitu a delší životnost.

Jde o velmi jednoduchou technologii, která nevyžaduje ani rozpustidla, ani složité přístroje pracující s vakuem, a navíc recykluje odpadový materiál, jehož je všude dost. Autoři studie označují takový způsob recyklace termínem „upcycling“, protože výsledkem je produkt s vyšší užitnou hodnotou, než měla výchozí surovina. Použit může být jak nízkotlaký, tak vysokotlaký polyetylen. (J. Environ. Monit., DOI: 10.1039/b914648b)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Technické vědy
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Patočka

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., (*1939) vystudoval chemii a fyziku na PřF MU v Brně. Je profesorem toxikologie na Zdravotněsociální fakultě JU v Českých Budějovicích a emeritním profesorem Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Je autorem knih Vojenská toxikologie (2004), Nutricní toxikologie (2008), spoluautor knih Doba jedová 1 a 2 (2011, 2012) a dalších.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...