Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Proč tak snadno přibíráme na váze?

 |  9. 12. 2010
 |  Vesmír 89, 728, 2010/12

Eric Stice, psycholog na texaské univerzitě v Austinu tvrdí, že čím má člověk vyšší nadváhu, tím rychleji na váze přibírá. K tomuto závěru došel, když sledoval činnost mozku ve skupině 26 dobrovolníků s nadváhou pomocí funkční magnetické rezonance. Funkční magnetická rezonance neohrožuje člověka radiační zátěží, má neobyčejně vysoké prostorové rozlišení a umožňuje sledovat i krátce trvající děje. Díky tomu se podařilo zmapovat změny signálu v mesolimbickém centru odměny lidí, kteří pili chutný koktail nebo neutrální nápoj bez chuti. Ukázalo se, že aktivace drah v mozku lidí se stává méně citlivou, když člověk přibývá na váze. Jinými slovy: čím má člověk vyšší hmotnost, tím menší má radost z jídla a tím více jej musí sníst, aby jej uspokojilo. V kontrastu s tím nebyly nalezeny žádné změny aktivace drah v centru odměny u lidí, kteří si udržovali svou hmotnost nebo zhubli. Výsledek naznačuje, že u obézního člověka jídlo může působit podobně jako droga a přejídání může být přirovnáno k touze narkomana po stále větších dávkách drogy. Pokud se ale podaří člověku zhubnout, je naděje na zvrácení tohoto cyklu a obnovení normálního fungování centra odměny. (DOI: 10.1523/jneurosci.2105-10.2010).

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Patočka

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., (*1939) vystudoval chemii a fyziku na PřF MU v Brně. Je profesorem toxikologie na Zdravotněsociální fakultě JU v Českých Budějovicích a emeritním profesorem Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Je autorem knih Vojenská toxikologie (2004), Nutricní toxikologie (2008), spoluautor knih Doba jedová 1 a 2 (2011, 2012) a dalších.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...