Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Islámský kreacionismus – proč ne?

 |  9. 4. 2009
 |  Vesmír 88, 218, 2009/4

Opakovaně se dočítáme, jak v islámských zemích převažuje kreacionismus (Vesmír 86, 54, 2007/1). Nejde jen o ten 850stránkový „Atlas stvoření“, který pod pseudonymem Harun Yahya napsal islámský učitel Adnan Oktar a vydal jej v Turecku. Nyní to dokazuje Salman Hameed na Kazachstánu, Turecku, Indonésii, Pákistánu, Malajsii a Egyptě (Science 323, 1637, 2008). Jádro věci je v tom, že stoupenci tohoto směru popírají evolucionismus, tedy hlavně Darwina. Přitom víme, že víra v Boha není překážkou pro racionální vědecké bádání – sám Darwin byl věřící. Kdo má dar víry, může i Darwina považovat za součást božského inteligentního plánu – proč ne? Problém vzniká (nejen v islámských zemích), až když se rozhoduje, co by se mělo učit ve školách a jak moc dogmaticky.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Různé
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Vratislav Schreiber

Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...