Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Potíže s ponožkami

 |  12. 2. 2009
 |  Vesmír 88, 77, 2009/2

Nanočástečky různých prvků a sloučenin se stále častěji používají k vylepšení kvality spotřebního zboží. Dražší druhy ponožek například obsahují nanočástečky stříbra, které má antimikrobiální účinky. Jejich přítomnost lze zviditelnit rastrovací a transmisní elektronovou mikroskopií – částečky mívají v průměru 100 nm. Při praní se ovšem tyto nanočástice mohou z materiálů uvolňovat, a nakonec se dostanou do pitné vody. Vědci na Arizonské státní univerzitě v Tempe vybrali šest druhů ponožek, které podle údajů výrobců měly obsahovat stříbro. Jeho přítomnost prověřovali vařením ponožek s kyselinou a množství stříbra zjišťovali optickou emisní spektroskopií. Simulovali tak praní ponožek při pohybu v pračce po dobu 1 hodiny, a potom 24 hodin. V jednom ze šesti testovaných vzorků stříbro nezjistili a jen tři vzorky uvolňovaly při hodinovém simulovaném praní nanočástečky stříbra rozměrů 100 až 500 nm. Dokonalou výrobní technologií lze tedy uvolňování stříbra z ponožek zabránit. V čistírnách odpadních vod ovšem může stříbro vadit při odstraňování zemědělských hnojiv a jiných biologických pevných látek. Pokud se odpad z čistíren používá k hnojení polí, přítomnost stříbra není vítána. Přídavek nanostříbra se v budoucnu může používat i při výrobě jiných textilií. Pro nás, kteří si kupujeme levné ponožky u stánkařů, je ovšem tento problém spíše úsměvný. (Environ. Sci. Technol. 42, 4133–4139, 2008/11, doi: 10.1021/es7032718)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Různé
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Zdeněk Šesták

RNDr. Zdeněk Šesták, DrSc., (*1932) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. V Ústavu experimentální botaniky AV ČR se zabývá fyziologií fotosyntézy. Šéfredaktor časopisu Photosynthetica. (e-mail: sestak@ueb.cas.cz)

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...