Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Tajemství mayské modři

 |  10. 7. 2008
 |  Vesmír 87, 447, 2008/7

Mayové používali na zdobení svých nástěnných maleb a keramiky zvláštní blankytnou modř, která po celá léta fascinovala vědce svými jasnými barvami a svou stálostí. Modrá barviva jsou obvykle nestálá, ale tajemný mayský pigment zůstává stále sytý, a to i navzdory klimatickým podmínkám severního Yucatanu, kde suchá a mokrá období bývají doprovázena prudkými hurikány. Modrá barva byla u Mayů považována za posvátnou a pokrývali jí nejen těla božstev, ale i těla rituálních obětí.

Chemikům a archeologům z Texaské univerzity v El Pasu se zřejmě podařilo tajemství tohoto barviva odhalit. Pomohlo jim k tomu studium misky z depozit muzea, která byla kdysi vylovena z posvátné studny v Chichén Itzá, v níž bylo barvivo připravováno. Miska obsahovala zbytky kopálu a jakési hmoty, která byla identifikována jako směs indiga s minerálem zvaným palygorskit (nebo také attapulgit). Jde o jílovitý minerál používaný jako sorbent, iontoměnič a molekulové síto. Pevně váže ve své struktuře nízkomolekulární látky, což je zřejmě příčinou vynikající stálosti mayské modři. Indigo je v tomto materiálu uvězněno tak pevně a spolehlivě, že jej nenarušil ani čas, ani rozmary počasí. (J. Inorg. Biochem. 101, 1958–1973, 2007/11–12)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Chemie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Patočka

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., (*1939) vystudoval chemii a fyziku na PřF MU v Brně. Je profesorem toxikologie na Zdravotněsociální fakultě JU v Českých Budějovicích a emeritním profesorem Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Je autorem knih Vojenská toxikologie (2004), Nutricní toxikologie (2008), spoluautor knih Doba jedová 1 a 2 (2011, 2012) a dalších.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...