Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Chrup drogově závislých

 |  12. 6. 2008
 |  Vesmír 87, 352, 2008/6

Nedávno publikoval W. M. Thomson s kolegy práci týkající se onemocnění závěsného aparátu zubů (parodontu) u kuřáků marihuany. Vyšetřovali velký soubor osob ve věku 26 let a znova ve věku 32 let. Na konci měření byl již stav jejich parodontu statisticky zhruba čtyřicetkrát horší. Špatným stavem chrupu u drogově závislých jsme se zabývali již r. 2001 s kolegou M. Krutinou. Zjistili jsme, že zmíněné změny se týkají i kuřáků tabáku. Dalších změn jsme si všimli v ústech osob užívajících návykové látky včetně alkoholu. U alkoholiků bylo popsáno zvýšené opotřebení zubů (eroze), zvýšené krvácení z dásní aj.

Změny v dutině ústní při kouření tabáku a marihuany, popř. při zneužívání alkoholu, většinou o mnoho let předcházejí vznik srdečních, nádorových a jiných závažných onemocnění. A protože jsou stomatologové v našich podmínkách nejčastěji navštěvovanými lékaři, má jejich varování velkou cenu. (www.drnespor.eu)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Karel Nešpor

Primář MUDr. Karel Nešpor, CSc., (*1952) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Plzni. V Psychiatrické léčebně v Praze 8 se zabývá léčbou závislostí. Je vědeckým sekretářem Společnosti pro návykové nemoci a autorem více než 100 prací týkajících se léčby závislostí, psychoterapie, relaxačních technik a jógy.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...