Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Compass

 |  8. 5. 2008
 |  Vesmír 87, 274, 2008/5

Za symbolickou libru, ale především za vynikající výsledky při studiu vysokoteplotního plazmatu věnovalo UKAEA z Culhamu Ústavu fyziky plazmatu AV ČR, v. v. i., tokamak COMPASS. Na vyšší úrovni bude pokračovat výzkum započatý na tokamaku CASTOR, který je nyní na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské. Stejně jako TM1 MH se změnil na CASTOR, čeká COMPASS řada vylepšení. Nové budou i výkonové zdroje energie, některé diagnostiky a systém sběru dat. Především bude instalován dodatečný ohřev plazmatu svazkem vysokonergetických neutrálních částic. Podobnost COMPASSU s mezinárodním tokamakem ITER umožní přispívat do databáze dat a zkušeností využitelných na největším tokamaku na světě, který se staví ve francouzském Cadarache (viz Vesmír 85, 356, 2006/6). Tokamak COMPASS byl za přítomnosti představitelů EURATOM, české vlády a akademické obce ČR slavnostně odhalen 1. dubna 2008.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyzika

O autorovi

Milan Řípa

Ing. Milan Řípa, CSc., (*1948) vystudoval Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT. V Ústavu fyziky plazmatu AV ČR, v. v. i.,se zabýval optickou diagnostikou na pulzních plazmatických zařízeních. Spolu s Janem Mlynářem přeložil z angličtiny knihu G. McCrackena a P. Stotta Fúze – energie vesmíru (2006), s Janem Mlynářem, Vladimírem Weinzettlem a Františkem Žáčkem napsal knihu Řízená termojaderná syntéza pro každého (2004).

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...