Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Věda a díry do světa

Vesmír 86, 603, 2007/10; 87, 5, 2008/1
 |  13. 3. 2008
 |  Vesmír 87, 142, 2008/3

Jaroslav Petr opakuje své mylné tvrzení, že časopis Intelligence nemá impakt faktor. Zároveň ilustruje, jak k tomuto omylu došel: nezaznamenal existenci jedné ze dvou hlavních částí citované databáze JCR. Nechtěl jsem ve své původní odezvě zacházet do detailů, doufaje, že si věc může každý vyhledat sám, ale asi je zapotřebí důkladnějšího popisu.

Databáze JCR má dvě edice, Science citation index (SCI) a Social science citation index (SSCI) (viz scientific.thomson.com/products/jcr/).

Časopis Intelligence je veden v SSCI. SCI, odkud J. Petr zjevně čerpá své informace, také obsahuje některé psychologické časopisy, ovšem jen úzký výběr. V SCI je psychologických časopisů 60; v SSCI dohromady 440. V SCI přitom jsou převážně časopisy na pomezí psychologie a tradičních přírodních věd: celá řada důležitých publikací tam prostě není.

„Otevřeného klání“ se účastní mnohem více psychologických časopisů, než J. Petr uvádí, včetně časopisu Intelligence; pouze je třeba hledat je v SSCI. Impakt faktor je v obou edicích počítán stejně, a je tedy srovnatelný v SCI a SSCI. Proč jsou databáze odděleny a proč se částečně překrývají, na to bychom se měli zeptat jejich vydavatele. Soudím, že jednak z historických důvodů a jednak pro snadnější orientaci.

Vlastně se jedná o prkotinu, ale jak ukazují diskuse na těchto stránkách, scientometrické nástroje jsou v praxi stále důležitější.

Impakt faktor je užitečný nástroj, ale jako u každého nástroje platí, že rozhodující pro správné použití je uživatel.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Věda a společnost

O autorovi

Filip Smolík

PhDr. Filip Smolík, Ph.D., (*1975) vystudoval psychologii na Filozofické fakultě UK v Praze a doktorát z vývojové psycholingvistiky získal na University of Kansas v Lawrence. V Psychologickém ústavu V ČR, v. v. i., se zabývá studiem osvojování jazyka u dětí a mentální reprezentace jazyka u dětí i dospělých.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...