Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Pera velociraptora

 |  13. 3. 2008
 |  Vesmír 87, 145, 2008/3

Fakt, že peří není výlučnou vlastností ptáků, protože bylo přítomno také u řady dinosaurů, zazněl už ve Vesmíru mnohokrát (viz např. Vesmír 82, 633, 2003/11). Podstatné však je, že opeření nebylo rozšířeno u všech dinosaurů, ale jen u linie teropodů, z níž právě pocházejí ptáci. Přítomnost peří můžeme u fosilií určit buď přímo (pokud se v kameni vzácnou shodou okolností uchoval otisk per), nebo nepřímo, z drobných zakulacených výběžků na některých kostech (např. na loketní kosti a na záprstním i prstním článku 3. prstu), které nám prozrazují zakotvení letek. Tyto výběžky byly nyní popsány také na loketní kosti dinosaura velociraptora (Velociraptor mongoliensis), který podle toho mohl mít 14 loketních letek (Archaeopteryx jich měl asi 12 nebo více, Microraptor 18 a Rahonavis 10). Výskyt letek ovšem nemusí nutně značit letecké schopnosti, letky zděděné po předcích se mohly uplatňovat buď při namlouvacích rituálech a při soupeření samců, nebo se jimi přikrývalo hnízdo s vejci, ať už přikrytí sloužilo pro zastínění, nebo proti nepříznivým povětrnostním po měrům. (Science 317, 1721, 2007)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Paleobotanika
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jan Robovský

RNDr. Jan Robovský, Ph.D., (*1980) se na Přírodovědecké falkultě JU věnuje evoluci savců a jejich ochraně. Od roku 2011 je externím vědeckým pracovníkem Zoo Liberec.
Robovský Jan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...