Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Hadi kradou jed ropuchám

 |  14. 2. 2008
 |  Vesmír 87, 73, 2008/2

Ropuchy (na rozdíl od jiných žab) nepatří mezi oblíbenou stravu hadů. Nejsou chutné, protože jejich kožní žlázy produkují jedovaté bufadienolidy. Na japonském ostrůvku Išimě však žije had Rhabdophis tigrinus (viz obr.), který se ropuchami živí. Nejenže mu jed neublíží, ale dokonce ho využívá ve svůj prospěch. Sám jed vyrobit nedovede, a proto ho ropuchám ukradne tím, že je pozře. Deborah Hutchinsonová a její kolegové z Univerzity v Norfolku zjistili, že hadi z Išimy mají v šíjových žlázách na zadní straně krku tentýž jed jako ropuchy, kdežto hadi téhož druhu z blízkého ostrova Kinkazanu, na němž ropuchy nežijí, žádný jed nemají. Navíc se hadi na každém ze zmíněných ostrovů chovají jinak, když jsou v nebezpečí. Na Išimě se neohroženě stavějí do bojové pozice a spoléhají zřejmě na svůj jed, kdežto na Kinkazanu zbaběle prchnou. Použití cizího jedu pro vlastní obranu není v přírodě zase tak neobvyklý jev, ale pokud jde o hady, je to dosud jediný známý případ. Neméně zajímavým faktem je, že hadi s jedem si jsou své výhody vědomi a dovedou ji aktivně využít. (Proc. of the National Academy of Sciences 2007, DOI: 10.1073/pnas0610785104)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zoologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Patočka

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., (*1939) vystudoval chemii a fyziku na PřF MU v Brně. Je profesorem toxikologie na Zdravotněsociální fakultě JU v Českých Budějovicích a emeritním profesorem Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Je autorem knih Vojenská toxikologie (2004), Nutricní toxikologie (2008), spoluautor knih Doba jedová 1 a 2 (2011, 2012) a dalších.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...