Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Skleník využívající kapalné krystaly

 |  6. 11. 2008
 |  Vesmír 87, 741, 2008/11

Spoluprací Clevelandské botanické zahrady a Kentské státní univerzity v Ohiu byl vyvinut skleník, v němž se automaticky mění množství záření dopadajícího na rostliny, a tím i teplota ve skleníku. Jeho panely se skládají za dvou vrstev skla, mezi něž je vložen panel s kapkami polymeru, který je připojen k velmi nízkému elektrickému napětí. Když je vypnuto, jsou krystaly polymeru uspořádány nepravidelně a výsledkem je nahodilý odraz a rozptyl světla, vzniká zamlžení snižující množství procházejícího záření. Po zapnutí elektrického proudu se kapalinové krystaly seřadí paralelně a světlo prochází bez obtíží. To nejen příznivě ovlivní růst a vývoj rostlin ve skleníku, ale očekává se, že také výrazně klesnou náklady na ohřívání a chlazení. Dále by mělo být vyvíjeno zařízení, které bude nejen měnit ozářenost, ale i řídit barvu procházejícího záření a měnit poměr mezi fotosynteticky účinným zářením a zářením infračerveným. Výsledky měření v pokusném skleníku byly samozřejmě srovnávány se stejným skleníkem neobsahujícím vložku z kapalných krystalů. (Photonics Spectra, červen 2008, s. 12)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Technické vědy
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Zdeněk Šesták

RNDr. Zdeněk Šesták, DrSc., (*1932) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. V Ústavu experimentální botaniky AV ČR se zabývá fyziologií fotosyntézy. Šéfredaktor časopisu Photosynthetica. (e-mail: sestak@ueb.cas.cz)

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...