Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Elektrárna na biomasu

(Ad J. Svoboda, J. Svobodová: Reálné cesty snižování emisí oxidu uhličitého, Vesmír 86, 655, 2007/10)
 |  17. 1. 2008
 |  Vesmír 87, 5, 2008/1

Článek považuji za velmi výstižný a zdařilý. Pouze se pozastavuji nad údaji v tab. 6, elektrárna na biomasu (s. 658). Zde bohužel čtenář nemá představu, o jaké technologické uspořádání jde, ale spotřeba pouhých 1680 t biomasy na denní výrobu 2400 MWh se mi zdá velmi nízká. Co asi tak kvalitního na okolních polích vyroste? Dále je zajímavé, že toto množství bude přiváženo denně přesně 909 kamiony (téměř prázdnými!). Přitom prý spotřebují asi 5000 l nafty, což je možné, ale že pak vyprodukují pouhých 5 t CO2, není podle dosud platných slučovacích rovnic asi uskutečnitelné. V textu článku je zmínka o připravované, v budoucnu vyžadované hodnotě emisí CO2 u nových osobních automobilů. Emise pak teprve v budoucnosti budou na úrovni 13 kg CO2 na 100 km! Nyní jsme u škodovek asi na 16 kg. Jsou to podle mého názoru dosti otřesná čísla a měla by se čtenářům více zdůrazňovat. Vesmír to ovšem nemůže sám zajišťovat[…]

Dovoluji si navrhnout, aby redakce výhledově zařadila podrobnější článek o energetickém využití biomasy (kromě spalování se provádí i fermentace na bioplyn). Veřejnost není dostatečně informována o výhodách, ale ani o slabinách a obtížích, jimiž jsou tyto metody provázeny.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Energetika

O autorovi

Vladislav Dědič

 

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...