Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Partenogeneze u žraloka a varanů komodských

 |  9. 8. 2007
 |  Vesmír 86, 477, 2007/8

Partenogeneze – schopnost živočichů rozmnožovat se z neoplozených vajíček – je známá pouze asi u 70 obratlovců (například u pozoruhodných kavkazských ještěrek) a považuje se za vzácný jev. V poslední době však byla popsána u dalších dvou obratlovců, nejprve u velkého ostrovního varana komodského z jedné britské zoo a nejnověji také u kladivouna tiburo (Sphyrna tiburo) ze zoo v Nebrasce. Protože v obou případech existovala i možnost, byť málo pravděpodobná, že si samice skladovaly spermie po léta, bylo nutno partenogenezi potvrdit molekulárními analýzami. Ukázalo se, že mláďata skutečně mají partenogenetický původ. Do budoucna jistě bude zajímavé sledovat, u kterých dalších obratlovců se partenogeneze objeví, popř. jak moc a za jakých okolností byla či je těmto zvířatům užitečná (mohla se osvědčit třeba při osídlování ostrovů apod.). Ačkoli byla zaznamenána už také u jiných varanů, v rámci paryb jde patrně o její první prokázaný výskyt. (news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/6196225...., news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/6681793....)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jan Robovský

RNDr. Jan Robovský, Ph.D., (*1980) se na Přírodovědecké falkultě JU věnuje evoluci savců a jejich ochraně. Od roku 2011 je externím vědeckým pracovníkem Zoo Liberec.
Robovský Jan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...