Aktuální číslo:

2024/6

Téma měsíce:

Éčka

Obálka čísla

Kdo byl norek mořský?

 |  14. 6. 2007
 |  Vesmír 86, 342, 2007/6

Vyhynulý norek mořský (Neovison macrodon) je poněkud sporné zvíře. Zoologové ho považují buď za trochu větší formu norka amerického (N. vison), nebo za vlastní druh, který například podle Setona byl větší, tučnější, srst měl jinak zbarvenou (červenavou) a také měl odlišný zápach. Jak jeho české jméno napovídá, šlo o savce s vazbou na moře. Žil na východním pobřeží Severní Ameriky, zhruba v oblasti pod Newfoundlandem, kde se živil mořskými ptáky, jejich vajíčky a také mořskými bezobratlými. Otázka kam ho vlastně zařadit je pro zoology zajímavá bohužel už jen v teoretické rovině, protože na konci 19. století doplatil na svou kvalitní srst a stal se obětí intenzivního lovu. Měl tedy Seton (a nejen on) pravdu, nebo ne? Detailní proměření zubů prokázalo, že např. od norka amerického se norek mořský nelišil zdaleka jen velikostí. Ze srovnání s řadou dalších kunovitých vyplývá, že si nárok na samostatný druh plně zasloužil. Jeho vybitím jsme přišli o možnost studovat biologii jedné z několika mála forem savců, které vstoupily do mořských vod. (Journal of Mammalogy 88, 371–383, 2007/2)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zoologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jan Robovský

RNDr. Jan Robovský, Ph.D., (*1980) se na Přírodovědecké falkultě JU věnuje evoluci savců a jejich ochraně. Od roku 2011 je externím vědeckým pracovníkem Zoo Liberec.
Robovský Jan

Doporučujeme

Genová terapie ALS : jsme na začátku naděje

Genová terapie ALS : jsme na začátku naděje

Je to krutá a zatím nevyléčitelná nemoc. Amyotrofická laterální skleróza. Americká léková agentura FDA však nedávno schválila pro medicínskou...
(Ne)umělá sladidla

(Ne)umělá sladidla uzamčeno

Adam Obr  |  3. 6. 2024
Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...
Příběhy řasových éček

Příběhy řasových éček

Richard Lhotský  |  3. 6. 2024
Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...