Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Jižní polární čepička

 |  14. 6. 2007
 |  Vesmír 86, 342, 2007/6

Nedávná měření evropské sondy (ESA) Mars Express přinesla zcela nový pohled na jižní polární čepičku rudé planety. Pozorování ukazují, že se zde nachází mnohem větší množství vodního ledu, než se dosud soudilo.

Jižní polární čepička se rozkládá na rozloze asi desetkrát větší než Česká republika a obsahuje tolik vody, že by po jeho roztátí voda pokryla celou planetu jedenáctimetrovou vrstvou.

Sonda při pozorování jižní polární čepičky využila radarový systém MARSIS (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionospheric Sounding), který si oblast rozdělil do tří set vrstev až do hloubky 3,7 kilometru. Mapováním jednotlivých vrstev se potvrdila přítomnost jak vody, tak zmrzlého oxidu uhličitého a prachových usazenin. Každá z uvedených látek specificky odráží radarový paprsek a toho se při mapování využilo. Zmrzlá voda a oxid uhličitý způsobují bílé zabarvení čepičky, naproti tomu prach se projevuje tmavými vrstvami.

Pozorování nám zároveň poskytlo informace o vnitřní struktuře Marsu. Z měření například plyne, že kůra rudé planety není tíhou ledu deformována, jak by tomu bylo na Zemi. Lze se tedy domnívat, že kůra Marsu je tvrdší než zemská, pravděpodobně proto, že nitro Marsu je v porovnání se zemským chladnější. (Nature 446, 7137, 2007)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Astronomie a kosmologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Štěpán Ledvinka

Mgr. Štěpán Ledvinka, Ph.D., (*1974) studoval fyziku a astrofyziku na Přírodovědecké fakultě MU. V nakladatelství Didaktis má na starosti tvorbu učebnic matematiky a fyziky.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...