Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Jasnější detekce skic na podmalbách obrazů

 |  13. 7. 2006
 |  Vesmír 85, 385, 2006/7

K zjišťování podmaleb nebo výchozích skic na obrazech se často používá konfokální mikroskopie. Objektiv mikroskopu je od povrchu malby vzdálen jen milimetry a hrozí nebezpečí, že při neopatrné manipulaci bude obraz poškozen. Proto vědci z Trentské univerzity v Nottinghamu a z Kentské univerzity v Canterbury vypracovali ve spolupráci s konzervátory z Národní galerie v Londýně a pracovníky společnosti Ophthalmic Technologies v Torontu bezpečnější metodu koherenční tomografie. Při ní referenční paprsek interferuje s paprskem odraženým od určité vrstvy malby. Vrstvami proniká paprsek vlnové délky 850 nm lépe než při konfokální mikroskopii a pracovní vzdálenost od malby je 2-3 cm. Zkoumá se plocha 1 cm2 malby, transverzní rozlišení (tj. do hloubky) je 25 µm. Rozlišení skic provedených brkem s tuší nebo uhlem bylo touto metodou jasnější a kontrastnější než při použití dvou různých postupů konfokální mikroskopie v infračerveném záření. (Europhotonics 10, 41, 2005/6)

Ke stažení

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Zdeněk Šesták

RNDr. Zdeněk Šesták, DrSc., (*1932) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. V Ústavu experimentální botaniky AV ČR se zabývá fyziologií fotosyntézy. Šéfredaktor časopisu Photosynthetica. (e-mail: sestak@ueb.cas.cz)

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...