Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

V rodišti původního a inspirujícího pilsneru

11. 5. 2006
 |  Vesmír 85, 254, 2006/5

Život vypráví mnoho příběhů. Příběh světové pivní legendy, plzeňského spodně kvašeného světlého ležáku Pilsner Urquell, provází také specifická vůně a chuť. Důvěrně se s nimi můžete seznámit na prohlídkách pivovaru Plzeň. Rozhodně stojí za to uvidět na vlastní oči, jak Pilsner Urquell přichází již více než 160 let na svět, a ochutnat přímo ve sklepích stále stejnou a jedinečnou chuť tohoto nefiltrovaného světlého ležáku.

Světová pivní legenda

„Jaký obdiv nastal, když zaskvěla se zlatavá jeho barva a sněhobílá pěna se nad ní vznášela, jak zajásali pijáci, když seznali, jakou říznou, znamenitou chutí, při pivě dosud nepoznanou, honosí se tento domácí výrobek,“ zaznamenal kronikář reakci návštěvníků plzeňských svatomartinských trhů, kteří v listopadu 1842 popíjeli první zlaté pivo na světě. První várku tohoto spodně kvašeného světlého ležáku uvařil v plzeňském, tehdy Měšťanském pivovaru bavorský sládek Josef Groll.

Obliba plzeňského piva závratně stoupala, a proto muselo být od roku 1898 ochráněno známkou Pilsner Urquell. Piva s názvem Pils, Pilsner či Pilsener dnes sice vyrábějí stovky pivovarů na celém světě, ale Pilsner Urquell je pro svou jedinečnost a kvalitu známý po celém světě. Jeho výjimečné vlastnosti – příjemně harmonická plná chuť, výrazná ušlechtilá hořkost, bohatá pěna, lehká stravitelnost a osvěžující účinky – ho předurčily stát se světovou pivní legendou, hlavní exportní značznačkou a vlajkovou lodí společnosti Plzeňský Prazdroj.

Jedinečnost výroby piva Pilsner Urquell

Pro zachování jedinečnosti a dobrého jména Pilsner Urquell stále vybíráme nejkvalitnější české suroviny a dodržujeme tradiční recepturu. Tím je zaručena pivu Pilsner Urquell ta nejvyšší kvalita.

Mezi nejdůležitější suroviny patří:

Voda – čerpáme ze studní a upravujeme dle daných parametrů, varní voda musí být měkká.

Ječmen – používáme moravské odrůdy ječmene speciálně vyšlechtěné pro Pilsner Urquell, ze kterého si připravujeme vlastní slad.

Chmel – pro chmelení piva Pilsner Urquell je používán výhradně Žatecký poloraný červeňák.

Kvasnice – velice důležité pro jedinečnost piva Pilsner Urquell je také použití vlastní kultury kvasnic, které si připravujeme.

Nejdůležitější součásti varního postupu:

  • třírmutový způsob,
  • přímý ohřev měděných kotlů zemním plynem,
  • dávkování chmele natřikrát,
  • pomalé kvašení a zrání piva Pilsner Urquell,
  • šetrná pasterizace.

Nejcennější jsou zkušenosti našich sládků – umění lidí, kteří pivo vyrábějí se v Plzeňském Prazdroji dědí z generace na generaci. Je to dovednost, která se nedá naučit za jeden život.

PROHLÍDKY PIVOVARU

U Prazdroje 7, 304 97 Plzeň, tel.: +420 377 062 888, fax: +420 377 062 715

e-mail: visits@pilsner.sabmiller.com

Čas prohlídek pro individuální návštěvníky bez předběžného objednání v pondělí – neděli ve 12.30 a 14.00 hodin.

Otevřeno denně 8.00 – 16.00hod

PIVOVARSKÉ MUZEUM

Veleslavínova 6, 301 14 Plzeň, tel./fax: +420 377 235 574, +420 377 224 955

e-mail: muzeum@pilsner.sabmiller.com

Otvírací doba denně 10.00 – 18.00 hodin

(duben – prosinec); 10.00 – 17.00 hodin (leden – březen). Mimo stanovenou návštěvní dobu lze sjednat prohlídku předem na základě dohody.

Individuálním návštěvníkům nabízíme samostatnou prohlídku s písemným výkladem v 18 jazykových verzích.

Skupinám nad 10 osob na základě předchozí objednávky je poskytnuta průvodcovská služba, a to v pěti světových jazycích – aj, nj, rj, fj a šj.

Délka prohlídky s průvodcem je cca 70 minut.

Ke stažení

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...