Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Solární oteplování a Zelená jezírka

(ad Vesmír 85, 12, 2006/1 a Vesmír 85, 26, 2006/1)
 |  16. 3. 2006
 |  Vesmír 85, 126, 2006/3

[…] Ve třetím odstavci článku „Solární oteplování“ uvádí Václav Cílek, že nestabilní izotop uhlíku 14C vzniká působením kosmického záření na oxid uhličitý v atmosféře. To je nepříjemný omyl, protože tento radioizotop uhlíku vzniká procesem 14N(n, p)14C, tedy působením kosmických neutronů na atmosférický dusík. Tok kosmických neutronů je konstantní stejně jako množství dusíku v atmosféře a vzniká vždy konstantní množství 14C. […]

Shodou okolností i v článku „Zelená jezírka, rudá půda a žlutý vzduch“ Vladimíra Kočího se v odstavci „Radioaktivní látky“ (s. 28) uvádí „…uvolnila r. 1957 do prostředí srovnatelné množství částic gama…“. Gama záření na rozdíl od záření alfa a beta není částicové záření, nýbrž elektromagnetické vlnění podobné rentgenovému záření. Bylo by asi vhodnější užívat termín radioaktivní látka nebo radioizotop. […]

Pozn. redakce:

Vlnově částicový dualizmus trápil fyziky už v dobách Newtona a Younga. Původní jasné rozlišování částic a vln však notně rozmazala kvantová mechanika na počátku minulého století (Einstein, DeBroglie, ...). Mluvit o částicích gama není chyba, i když to v některém kontextu může působit nezvykle.

Ke stažení

O autorovi

Karel Vereš

 

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...