Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Sladká kosmetika pro zhubnutí

 |  16. 3. 2006
 |  Vesmír 85, 127, 2006/3

Nadměrná konzumace lékořice vyvolává řadu zdravotních potíží. Mezi nejzávažnější patří poruchy v hospodaření s minerály a vysoký krevní tlak. Může za to kyselina glycyrrhizová, která je sladkým principem lékořice (Vesmír 84, 740, 2005/12) a její aglykon (necukerná část), kyselina glycyrrhetová. Obě látky jsou inhibitory několika enzymů metabolizmu steroidních hormonů. Nejvýznamnější je jejich vliv na dehydrogenázu 11-β hydroxysteroidu – enzym, který chrání některé tkáně před účinkem glukokortikoidů.

Mezi děje, jejichž řízení se glukokortikoidy účastní, patří také lipolýza (odbourávání tuku). Vnímavost tukové tkáně je ale na různých místech těla rozdílná, a tak se stává, že hubnou jenom určité partie těla, nebo dokonce že se tuk stěhuje na nevhodná místa. Možností využít kyselinu glycyrrhetovou k cílenému zvýšení lipolýzy ve vybraných partiích se zabývá současná studie italských endokrinologů z univerzity v Padově. Krém s přídavkem 2,5 % kyseliny glycyrrhetové nanášený po dobu jednoho měsíce způsobil u devíti dobrovolnic místní ztenčení podkožního tuku v oblasti stehen o několik milimetrů. Vyšetření ultrazvukem ukázalo, že se změny týkaly hlavně vrstvy do 18 mm pod povrchem kůže, hlouběji uložené tukové buňky ovlivněny nebyly. Nic pro opravdové tlouštíky. (Steroids 70, 538–542, 2005)

Ke stažení

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Oldřich Lapčík

Prof. RNDr. Oldřich Lapčík, Dr., (*1960) vystudoval biochemii na Přírodovědecké fakultě UK, je vedoucím Ústavu chemie přírodních látek na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Zabývá se vývojem imunoanalytických metod stanovení nízkomolekulárních biologicky aktivních látek, např. steroidů a dalších izoprenoidů, izoflavonoidů, tryptaminů a kanabinoidů pro aplikace v různých oborech biologických a lékařských věd.
Lapčík Oldřich

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...