Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Brdičkova přednáška 2006

 |  16. 3. 2006
 |  Vesmír 85, 130, 2006/3

Na paměť Rudolfa Brdičky (*25. 2. 1906 v Praze, † 25. 6. 1970 v Mariánských Lázních) pořádá Ústav fyzikální chemie AV ČR od r. 1991 vždy v červnu slavnostní přednášku, ke které je pozván zahraniční vědec vynikající v některém z oborů, jež jsou v ústavu rozvíjeny. Mezi přednášejícími byli již i tři nositelé Nobelovy ceny. Letos 22. června prosloví 16. Brdičkovu přednášku odborník v chemii atmosféry Paul Crutzen, nositel Nobelovy ceny za chemii v roce 1995.

V únoru uplynulo 100 let od narození Rudolfa Brdičky, vynikajícího fyzikálního chemika, pedagoga a ušlechtilého člověka, profesora Karlovy univerzity, zakladatele a prvního ředitele Ústavu fyzikální chemie ČSAV (viz článek M. Heyrovského, Vesmír 84, 257, 2005/5). Jeho výzkumy se staly základem polarografické metody měření rychlosti chemických reakcí, kterou vypracovali s Karlem Wiesnerem (*23. 11. 1919, † 27. 11. 1986) a rozvinuli s Vladimírem Hanušem (*5. 6. 1923) a Jaroslavem Kouteckým (*14. 10. 1922, † 10. 8. 2005) v detailní teorii elektrodových procesů řízených rychlostí chemické reakce (viz Vesmír 80, 92, 2001/2).

Úctu svých kolegů získal nejen vědeckými výsledky, ale i svými lidskými vlastnostmi a ochranou pracovníků ústavu před nepřízní komunistického režimu.

Rozsáhlejší vzpomínka na Rudolfa Brdičku vyjde v Chemických listech 2006/4 (v tisku).

Ke stažení

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Slavoj Černý

 

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...