Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Rychlé a šetrné stanovení obsahu tuků

 |  14. 8. 2005
 |  Vesmír 84, 439, 2005/8

Klasická standardní metoda AOAC (Association of Official Analytical Chemists) pro stanovení celkového obsahu tuků v snídaňových obilovinách či podobných potravinářských výrobcích trvá nejméně 10 hodin. Navíc se při ní používají organická rozpouštědla a kyseliny, které se posléze musí pečlivě odstranit, aby neporušily životní prostředí. Možnou náhradou je postup využívající odrazovou spektroskopii v blízké infračervené oblasti, který navrhl kolektiv S. E. Kaysové ze Zemědělské výzkumné služby v Athens v americkém státě Georgia. Vzorky se rozemelou na částečky o průměru menším než 0,5 mm, a pak se spektrometrem NIRSystems 6500 změří jejich odrazová spektra. Pro tuky jsou významná spektrální maxima kolem 1162, 1212, 1728, 1760, 2308 a 2346 nm, která odpovídají změnám vazeb uhlíku s vodíkem. Pro určení celkového obsahu tuků je významné zejména maximum 1212 nm. Z jeho velikosti se dá určit obsah tuků poměrně přesně. Chybu stanovení okolo 20 % zjistili vědci při analýzách 72 výrobků pouze při obsahu tuků nižším než 0,5 %, což jsou ovšem tak malá množství, že se příslušné výrobky smějí označovat jako neobsahující žádný tuk. Stanovení trvá jen 10 minut a je mnohem levnější (nepočítáme-li zakoupení spektrometru) než klasická metoda AOAC. Dalším cílem výzkumu je určovat nejen celkové množství tuku, ale i množství jeho nasycených složek. (Photonics Spectra, 39, 34, 2005/4; Journal of Agricultural and Food Chemistry, březen 2005)

Ke stažení

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Zdeněk Šesták

RNDr. Zdeněk Šesták, DrSc., (*1932) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. V Ústavu experimentální botaniky AV ČR se zabývá fyziologií fotosyntézy. Šéfredaktor časopisu Photosynthetica. (e-mail: sestak@ueb.cas.cz)

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...