Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Klonování vakovlka v nedohlednu

 |  16. 6. 2005
 |  Vesmír 84, 317, 2005/6

V roce 1999 proběhla sdělovacími prostředky překvapivá zpráva, že Australské muzeum v Sydney usiluje o klonování vyhubeného vakovlka (Thylacinus cynocephalus). Tento velice ambiciózní plán vycházel z předpokladu, že se podaří izolovat DNA z mladých jedinců, kteří byli konzervováni v etanolu. Je potřeba říci, že projekt začal poměrně úspěšně – ze tří zvířat obou pohlaví se v roce 2002 podařilo technikou PCR namnožit určité úseky DNA. K rekonstruování celé DNA a jejímu možnému spojování do chromozomů by však rozhodně vedla ještě dlouhá cesta. Nakonec se pracovníci Australského muzea letos v únoru rozhodli od celého projektu odstoupit. Připouštějí totiž, že muzeum nemá dostatek zkušeností a prostředků, a hlavně zjistili, že zbylá DNA je vlivem stáří a konzervace uchovaných jedinců špatně zachovaná, a tak by klonování stejně asi nebylo možné. Otázkou zůstává, jestli tuto velmi riskantní štafetu, pravděpodobně předem odsouzenou k nezdaru, převezme někdo jiný.

(Nature 433, 792, 2005 a www.amonline.net.au/thylacine/index.htm; home.hetnet.nl/~harrie.maas/speciesinfo/tas...)

Ke stažení

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jan Robovský

RNDr. Jan Robovský, Ph.D., (*1980) se na Přírodovědecké falkultě JU věnuje evoluci savců a jejich ochraně. Od roku 2011 je externím vědeckým pracovníkem Zoo Liberec.
Robovský Jan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...