Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Snímek „Houby“

 |  17. 2. 2005
 |  Vesmír 84, 71, 2005/2

„Houby“ na snímku u článku Nová Kaledonie, „nejmenší světadíl“ (Vesmír 83, 574, 2004/10) vypadají velmi podivně a ani nebylo divu, že se je mykologicky nepodařilo určit. Profesor Stanislav Komárek a další nás upozornili, že jde asi o parazitickou rostlinu z čeledi Balanophoraceae, a proto jsme pátrali dále.

Rostlina na snímku je skutečně ze zmíněné parazitické čeledi a jmenuje se Balanophora fungosa J. R. & G. Forst. ssp. fungosa. Toto určení nám potvrdili kurátor herbáře novozélandského lesnického výzkumného ústavu Chris Ecroyd a rakouský specialista na tuto čeleď Dr. Roland Eberwein z Botanického ústavu Vídeňské univerzity. Mnoho dalších informací o parazitických rostlinách nejen z této čeledi lze nalézt na internetové adrese www.science.siu.edu/parasitic-plants.

Ke stažení

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Stanislav Vaněk

RNDr. Stanislav Vaněk (*1952) vystudoval biologii na PřF UK v Praze, krátce pracoval v Krajském středisku památkové péče a ochrany přírody v Ústí nad Labem, v časopise Živa a v Ústavu krajinné ekologie ČSAV. Deset let se v oddělení klinické hematologie 2. FN v Praze zabýval imunologií a zejména průtokovou cytometrií. K zájmům patří fotografie (absolvoval Institut výtvarné fotografie a Pražskou fotografickou školu) a horolezectví.
Vaněk Stanislav

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...