Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Oleuropein – hořký lék z oliv?

 |  10. 11. 2005
 |  Vesmír 84, 639, 2005/11

Oleuropein byl v roce 1960 izolován a charakterizován jako hořký princip z oliv, jeho struktura byla plně vyřešena o deset let později. Tento sekoiridoid se nachází nejen v plodech, ale také v listí olivovníků (Olea europea) a dalších olivovitých, například v jasanech (Fraxinus sp.) a šeřících (Syringa sp.). V panenském olivovém oleji je ho 2–10 miligramů na litr, celková koncentrace fenolických látek dosahuje 800–1000 mg/l. Oleuropein v poslední době výrazně stoupá na společenském žebříčku. Nejdříve byl rozpoznán jako účinný antioxidant, který chrání mastné kyseliny před oxidací, lapá kyslíkové radikály a chrání játra před toxickým působením volného železa. Kromě toho také některé enzymy aktivuje (třeba pepsin), jiné inhibuje (například trypsin nebo lipázu). Studie H. K. Hamdiho a R. Castellonové z Kalifornské univerzity v Los Angeles porovnává působení oleuropeinu na řadu lidských nádorových buněčných linií a na normální lidské fibroblasty. Oleuropein brzdil růst nádorových buněk, působil změny tvaru a snižoval jejich pohyblivost. Citlivé byly zvlášť buňky odvozené od leukemie a melanomu, o něco méně vnímavé byly linie nádorů prsu a tlustého střeva a nejméně buňky nádoru ledvin. Normální fibroblasty byly ovlivněny nepatrně a až při nejvyšších koncentracích. Další experimenty pak byly prováděny na laboratorních myších kmene Swiss albino, u nichž spontánně vznikají tumory měkkých tkání. Jedenáct myší, které dostávaly v pitné vodě 1% oleuropein, přežívalo mnohem déle než kontrolní skupina a u deseti z nich došlo ke kompletnímu vstřebání nádorů. V diskusi autoři poukazují na nižší výskyt některých civilizačních chorob ve Středomoří a svou studii uzavírají optimisticky: „Tato pozorování povyšují oleuropein z netoxického antioxidantu na účinný protinádorový lék.“ (Biochemical and Biophysical Research Communications 334, 769–778, 2005)

Ke stažení

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Oldřich Lapčík

Prof. RNDr. Oldřich Lapčík, Dr., (*1960) vystudoval biochemii na Přírodovědecké fakultě UK, je vedoucím Ústavu chemie přírodních látek na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Zabývá se vývojem imunoanalytických metod stanovení nízkomolekulárních biologicky aktivních látek, např. steroidů a dalších izoprenoidů, izoflavonoidů, tryptaminů a kanabinoidů pro aplikace v různých oborech biologických a lékařských věd.
Lapčík Oldřich

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...