Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Chrání pivo proti rakovině?

 |  13. 10. 2005
 |  Vesmír 84, 571, 2005/10

Zatímco nestřídmá konzumace piva bezesporu zdraví neprospívá, o možných kladných dopadech umírněné konzumace tohoto nápoje se již dlouhou dobu vedou diskuse. Vedle vody a alkoholu (obvykle do 5 %, v nízkoalkoholických pivech okolo 1 %) obsahuje totiž řadu užitečných látek, jako jsou vitaminy, oligosacharidy, aminokyseliny a pozoruhodný komplex fenolických sloučenin, jimž bývají připisovány nejrůznější kladné účinky. Nedávno uveřejněná studie japonských autorů sledovala vliv sušiny piva plzeňského typu na vnímavost laboratorních potkanů vůči modelové karcinogenní látce PhIP (2-Amino-1-methyl-6-fenylimidazo[4,5-b] pyridin). Samice potkanů vystavené tomuto karcinogenu, které dostávaly potravu obohacenou o 2 a 4 % sušiny piva, měly ve srovnání s kontrolami menší výskyt nádorů prsní žlázy a také menší výskyt aduktů karcinogenu s DNA. Jako pravděpodobný mechanizmus ochranného účinku látek z piva uvádějí autoři studie ovlivnění izoenzymu cytochromu p450 CYP1A2, který se účastní metabolické aktivace tohoto karcinogenu. (Cancer Letters 2005, v tisku)

Ke stažení

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Oldřich Lapčík

Prof. RNDr. Oldřich Lapčík, Dr., (*1960) vystudoval biochemii na Přírodovědecké fakultě UK, je vedoucím Ústavu chemie přírodních látek na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Zabývá se vývojem imunoanalytických metod stanovení nízkomolekulárních biologicky aktivních látek, např. steroidů a dalších izoprenoidů, izoflavonoidů, tryptaminů a kanabinoidů pro aplikace v různých oborech biologických a lékařských věd.
Lapčík Oldřich

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...