Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Miniaturizace infračervených kamer

 |  17. 1. 2005
 |  Vesmír 84, 10, 2005/1

Vojenský výzkum již přinesl mnoho nových metod, které se uplatnily v civilním sektoru. Patří k nim i využití krátkovlnného infračerveného záření, jehož původním cílem bylo zjišťovat pohyby nepřítele ve tmě. Nově vyvinuté krátkovlnné infračervené kamery už není třeba chladit, nemají pohyblivé součástky a nepotřebují periferní zařízení, takže jejich rozměry, váha i cena se prudce zmenšily. Mikrokamera, kterou nedávno předvedla firma Sensors Unlimited z Princetonu v americkém New Jersey, není větší než zapalovač cigaret. Její dosavadní spektrální rozsah 900–1700 nm půjde zřejmě rozšířit až do 2500 nm. V potravinářském průmyslu se dá využít například k detekci pouhým okem neviditelného poranění ovoce pod slupkou, které vzniklo při nedbalém sklízení nebo ukládání plodů. Detekce je účinnější než při použití viditelné či tepelné části spektra. (Photonics Spectra 38, 80–81, 2004/8)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Technické vědy
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Zdeněk Šesták

RNDr. Zdeněk Šesták, DrSc., (*1932) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. V Ústavu experimentální botaniky AV ČR se zabývá fyziologií fotosyntézy. Šéfredaktor časopisu Photosynthetica. (e-mail: sestak@ueb.cas.cz)

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...