Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Uspávací mléko

 |  16. 9. 2004
 |  Vesmír 83, 491, 2004/9

Základní biologický výzkum vede někdy k nečekanému průmyslovému využití. Studium biorytmů ukázalo významnou úlohu melatoninu, který pomáhá seřizovat denní rytmy člověka, živočichů, a dokonce i rostlin. Vyšší noční obsah melatoninu v mléce vedl japonskou firmu Otsuka Pharmaceutical k tomu, aby uvedla na trh kelímky s kravským mlékem nadojeným v noci za tmy a oslazeným xylitolem. Vypití takového mléka má nahradit použití prášků na spaní. Prodává se ve 180mililitrových kelímcích, které snášejí ohřátí v mikrovlnné troubě. Označeny jsou nálepkou se schematizovanou hlavou spící krávy. Technologie výroby je založe na na výzkumu finských badatelů z univerzity v Kuopio a z jedné finské mlékárny. V Japonsku stojí kelímek uspávacího mléka v přepočtu na naši měnu téměř 40 Kč. Není to ovšem první výrobek tohoto typu. Už v roce 2002 se pokusila uvést noční kravské mléko na britský trh firma Red Kite Farms, ale neměla na trhu příliš velký úspěch. Možná se vbrzku dočkáme změn i v denní době sklízení zeleniny, a pak třeba budeme po salátu spát jako zabití. Jen aby to nebylo v pracovní době.

(Food Engineering and Ingredients 29, 21, 2004/2)

Ke stažení

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Zdeněk Šesták

RNDr. Zdeněk Šesták, DrSc., (*1932) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. V Ústavu experimentální botaniky AV ČR se zabývá fyziologií fotosyntézy. Šéfredaktor časopisu Photosynthetica. (e-mail: sestak@ueb.cas.cz)

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...