Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Která bílkovina je na Zemi nejhojnější?

 |  15. 3. 2004
 |  Vesmír 83, 130, 2004/3

Kupodivu jsem nikdy neslyšel, že by si tuto otázku někdo položil. A přece už v roce 1979 R. J. Ellis prohlásil, že nejhojnějším přirozeně se vyskytujícím proteinem je RuBisCO, enzym ribolózo-1,3bisfosfonát karboxyláza/ oxygenáza. Hiroku Ashida a jeho spolupracovníci z Nary v Japonsku ukázali, že tento enzym, nezbytný pro všechny rostliny jako hlavní aktér fotosyntézy (přeměny oxidu uhličitého z atmosféry na organický uhlík), je přítomen i v některých bakteriích, které nejsou fotosyntetické (nepřeměňují CO2 na organické uhlíkaté sloučeniny). Ukazuje to na spojitost mezi nějakým archeálním proteinem, dosud přítomným u bakterií, a proteinem vůbec nejhojnějším, umožňujícím současnou tvář života na Zemi. Proč je RuBisCO nejhojnějším proteinem? Protože je málo účinný, má poměrně slabou afinitu vůči CO2, a navíc je jeho schopnost vázat CO2 soutěživě potlačována kyslíkem. Rostliny tak musejí vyrábět tohoto enzymu velká množství, aby nás uživily. (Science 302, 286, 2003)

Ke stažení

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Vratislav Schreiber

Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...