Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Dobrá zpráva pro milovníky whisky

 |  12. 11. 2004
 |  Vesmír 83, 611, 2004/11

Šest předních britských výrobců whisky ztrácí dohromady ročně přibližně 500 milionů liber tím, že se na trh dostávají pod jejich firemními značkami lihoviny od jiných firem. Šest procent whisky prodávané v obchodech a hostincích je tedy nějakým způsobem paděláno. Padělané lihoviny mohou navíc ohrozit zdraví spotřebitelů tím, že obsahují jedovaté látky. V prosinci 2002 se v severním Londýně otrávila žena, která vypila padělanou whisky obsahující 4 % metanolu. Vědci v technickém centru firmy Diageo, která vyrábí lihoviny, nedávno vyvinuli jednoduchý přenosný detekční přístroj založený na ultrafialové absorpční spektroskopii. Whisky různých uznávaných výrobců se totiž liší průběhem absorpční křivky v rozmezí 200–380 nm (přístroj je schopen měřit až do 480 nm), ale pro určitý druh whisky je průběh křivky stálý. Mikroprocesor bateriového spektrofotometru si uloží charakteristické průběhy křivek různých typů whisky do paměti a testovaný vzorek s nimi srovnává. Testovat pomocí přístroje může i neodborník: je-li spektrum vzorku v rámci požadovaného limitu, rozsvítí se zelený signál, překročí-li ho, svítí červená. Všechny části přístroje s nabíjitelnou baterií se vejdou do kufříku. Po vložení příslušných údajů lze přístrojem prověřovat nejen whisky, ale i rum, pálenky či další značkové lihoviny a také parfémy nebo kolínské vody. Po úpravě na jiné spektrální rozmezí se přístroj hodí i k detekci látek znečišťujících pitnou vodu a vodu v řekách. (Europhotonics 9, 68, 2004/4)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Technické vědy
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Zdeněk Šesták

RNDr. Zdeněk Šesták, DrSc., (*1932) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. V Ústavu experimentální botaniky AV ČR se zabývá fyziologií fotosyntézy. Šéfredaktor časopisu Photosynthetica. (e-mail: sestak@ueb.cas.cz)

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...